З вітальним словом звернулися Руслан Стефанчук, Голова Верховної Ради України, Бріджит А. Брінк, Посол США в Україні, Тодд Д. Робінсон, заступник Державного секретаря США з питань правоохоронної діяльності, Ольга Стефанішина, віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України — міністр юстиції України (онлайн), Андрій Єрмак, Керівник Офісу Президента України, Кріс Басюрскі, в. о. Голови Робочої групи ОЕСР з питань хабарництва (онлайн).

Голова Комітету Сергій Іонушас виступив у першій Панелі «Реформування корпоративної відповідальності: законопроєкт 11443» та розповів учасникам про роботу, яка передувала реєстрації законопроєкту: це і офіційний візит парламентської делегації до штаб-квартири ОЕСР у Париж, і участь у засіданні Робочої групи ОЕСР з питань боротьби з хабарництвом у міжнародних комерційних операціях, і низка важливих зустрічей, під час яких переймали досвід роботи в цьому напрямі інших країн.

Головною темою виступу стало обговорення проєкту закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу та інших законодавчих актів щодо приведення у відповідність з міжнародними стандартами відповідальності юридичних осіб за вчинення корупційних кримінальних правопорушень», реєстр. № 11443 та альтернативного законопроєкту реєстр. № 11443-1 https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/44643, який розроблено за участю правоохоронців, міжнародних експертів та зареєстровано народними депутатами Сергієм Іонушасом, Олександром Корнієнком, Олександром Куницьким, Сергієм Міньком, Владленом Неклюдовим, Максимом Павлюком, Олександром Бакумовим, Роксоланою Підласою, Вячеславом Медяником, Миколою Галушкою, Володимиром Арешонковим, Олександром Дануцею, Анастасією Радіною та Григорієм Мамкою.

Одна з причин, чому заходи кримінально-правового характеру стосовно юридичної особи не мають поки що практики застосування, — їх залежність від наявності вироку щодо фізичної особи, яка вчинила конкретний злочин. Проте кримінальні провадження щодо фізичних осіб, на жаль, можуть розслідуватись роками, через що можуть спливати строки давності притягнення до відповідальності. А отже заходи кримінально-правового характеру стосовно юридичної особи не застосовуються. Це не відповідає вимогам Конвенції ОЕСР та створює прогалину в законодавстві, яку члени Комітету разом колегами з парламенту спробували врегулювати шляхом реєстрації законопроєкту № 11443, зазначив голова Комітету Сергій Іонушас.

Законодавча ініціатива пропонує внести зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів, якими передбачити зокрема:

д підстави для застосування до юридичної особи заходів кримінально-правового характеру незалежно від притягнення до кримінальної відповідальності фізичної особи;

д правила застосування заходів кримінально-правового характеру та обмеження на ліквідацію юридичних осіб за спеціальною процедурою;

д можливість застосування спеціальної конфіскації на підставі ухвали про застосування заходів кримінально-правового характеру до юридичної особи та випадки застосування спеціальної конфіскації за такої підстави.

Захід є третім великим у серії публічних обговорень щодо приєднання до Антикорупційної конвенції ОЕСР, адже членство України в ОЕСР забезпечить впровадження сучасних міжнародних стандартів у сфері боротьби з корупцією, що допоможе створити більш прозоре й передбачуване середовище для інвестицій та міжнародної співпраці.

Учасниками заходу були народні депутати України, члени уряду, Посол США в Україні, Посол Італії в Україні, Посол Франції в Україні та Посол ЄС в Україні, представники міжнародних партнерів та проєктів технічної допомоги (ЄС, G7, ЄБРР, МВФ в Україні, OECD, EUACI, IDLO, ProIntegrity), Директор та детективи НАБУ, Керівник та прокурори САП, судді ВС та ВАКС, бізнес-асоціації (ACC, UNIC, EBA), професійні юристи, громадянське суспільство.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.